🎉 Szybka wysyłka zabawek i ekspresowe e-booki – kupuj wygodnie na Alturio.pl! 🌼 Majowa promocja! Zyskaj 5% rabatu z kodem MAJ5 – tylko do końca maja! 🌼

Kocioł pełen ryb

Dostępność: Mało
51.25
48.69 cena z kodem: MAJ5
szt.
Zamówienie telefoniczne: 576019971 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
15.99
  • Paczkomaty InPost 15.99
  • Kurier 16.99
Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście - przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał - podobnie jak dorsz - doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?
O tych rybach - i o wielu, wielu innych - opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki - specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice. Mówiąc najkrócej - wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...
Parametry:
Wydawnictwo:
Petrus
Autor:
Andrzej Kozioł
Rok wydania:
2023
Liczba stron:
306
Oprawa:
miękka
Format:
13.0 x 19.0 cm
Numer ISBN:
978-83-7720-724-6
Data premiery:
2023-03-14

Dane producenta

Wydawnictwo PETRUS
ul. Raciborska 13/31
30-384 Kraków
Poland

wydawnictwo@wydawnictwopetrus.pl

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: