🎉 Szybka wysyłka zabawek i ekspresowe e-booki – kupuj wygodnie na Alturio.pl! Chcesz złożyć zamówienie z dostawą do inego kraju UE? Skontaktuj się z nami – chętnie pomożemy!
Kluski. Teoria i praktyka
Symbol:
Dostępność:
Średnia dostępność
45
szt.
70,69 zł
Zamówienie telefoniczne: 576019971 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu:
24 godziny
Cena przesyłki:
15,99 zł
- Paczkomaty InPost 15,99 zł
- Kurier 16,99 zł
Kod kreskowy:
EAN:
9788365780966
W książce znajdziemy przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto.
Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podcastu Zabawy jedzeniem, zabiera nas na pasjonującą - i wynikającą z pasji - wyprawę. Jak na specjalistkę i badaczkę przystało, zaczyna od podstaw: sięga do dawnych książek kucharskich, formułuje definicję kluski, wykłada typologię, pokazuje, jak uniknąć potknięć i pułapek, a w końcu zaprasza do wspólnego zakasania rękawów i zagniatania, lepienia, gotowania, eksperymentowania i - najważniejsze - jedzenia.
„Ta książka powinna być na wyposażeniu każdej kuchni, bo jest równie niezbędna, co garnek czy nóż. Pierwsza tak obszerna monografia klusek obfituje bowiem nie tylko w fascynujące opowieści na ich temat i wnikliwe technikalia, lecz także w różnorodne przepisy. To lektura międzypokoleniowa, która przywoła najpiękniejsze rodzinne kulinarne wspomnienia i pozwoli stworzyć nowe".
- Basia Starecka, dziennikarka, autorka bloga NakarmionaStarecka.pl
„Tak sobie myślę, że kluski zostały wynalezione, by zrobić z mąki coś, co nie będzie chlebem. I nikt nie mógł się spodziewać, że dadzą aż tyle przyjemności, że dla niejednej i niejednego będą próbą charakteru, że dla nich złamią dane sobie słowo i na rzecz klusek pożegnają się z dietą. Paulina napisała książkę, którą wiele osób chciało napisać - ale nie napisało. Książkę, która należała się nam tak, jak leniwym należy się dobry twaróg!"
- Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Kapłony i szczeżuje
Wydawnictwo:
Marginesy
Autor:
Paulina Nawrocka-Olejniczak
Rok wydania:
2024
Liczba stron:
256
Oprawa:
twarda
Numer ISBN:
9788365780966
Data premiery:
2025-01-21
Dane producenta
Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.
Mierosławskiego 11a
01-527 Warszawa
Poland
marginesy@marginesy.com.pl
-
Polecane
-
Podobne produkty
65,06 zł