🎉 Szybka wysyłka zabawek i ekspresowe e-booki – kupuj wygodnie na Alturio.pl! Chcesz złożyć zamówienie z dostawą do inego kraju UE? Skontaktuj się z nami – chętnie pomożemy!

Co nam Gmyz zgotował? Przepisy ze szczyptą...

Dostępność: Mało
39.63
szt.
Zamówienie telefoniczne: 576019971 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
18.99
  • Paczkomaty InPost 18.99
  • Kurier 19.99
50 przepisów kulinarnych
50 osób ze świata polityki
50 rozmów w kuchni - głównie o polityce

Niezwykła książka kucharska, która powstała na podstawie programu telewizyjnego prowadzonego przez Cezarego Gmyza - „Kuchnia polska".
Gmyz zaprosił do swojej kuchni, między innymi: Andrzeja Dudę, Pawła Kukiza, Piotra Jeglińskiego, Johna Godsona, Antoniego Macierewicza, Katarzynę Piekarską, żeby się pokłócić na tematy polityczne, a pogodzić nad talerzem pysznych potraw.
A przepisy - Istny fjużyn: flaczki po warszawsku, babka ziemniaczana, risotto z grzybami, zupa krem ze szparagów, leczo, wołowina po czesku i wiele innych.

Co tu dużo kryć - Czarek był pierwszy. Gdy ja krępowałem sie jeszcze pisać o gotowaniu pod własnym nazwiskiem i w dzienniku „Życie" ukrywałem się pod pseudonimem „Rabarabar", on już śmiało podpisywał serwowane czytelnikom kulinarne felietony - wszystkie z osobiście sprawdzonymi przepisami. Do dziś pamiętam wyborny smak canelloni alla Rossini, których przepis zaczerpnąłem z krynicy kulinarnej wiedzy Cezarego Gmyza.
Potem miałem zaszczyt gotować risotto z borowikami w jego autorskim programie „Kuchnia Polska". Nie przeraził mnie jego image Polaka z nożem w zębach, bo znam od lat jego poczciwość.
Teraz juz każdy będzie mógł gotować z tym protestanckim kacerzem, który w kwestii kuchni pojął cały urok katolickiej wiary: ze dobre gotowanie to miła Bogu sztuka, a nie papistowskie zepsucie.
Piotr Semka
Halibut w sosie z kaparów w wykonaniu Andrzeja Dudy
Andrzej Duda, kulinarny ignorant, jak sam siebie nazwa, podczas krojenia pomidorów opowiada Cezaremu Gmyzowi o tym, jak trafił do polityki i jak został kandydatem w wyborach prezydenckich. Mówi też o swojej pasji - jeździe na nartach. Na pytanie - Co pan robi gdy nie ma śniegu? Andrzej Duda odpowiada - Marzę o tym, że nadejdzie.

Zupa krem z białych szparagów - gotuje Paweł Kukiz
Paweł Kukiz, mistrz w obieraniu szparagów, opowiada Gmyzowi o swoich dwóch „korbach" - policji i jowach. Panowie kłócą się i o szparagi, i o politykę.
Nad gotowym już kremem ze szaragów Gmyz przekonuje Pawłla Kukiza do ordynacji mieszanej.

Pierś kurczęca w sosie czereśniowo wiśniowym w asyście Piotra Jeglińskiego
Piotr Jegliński nieco się w kuchni Gmyza leni, ale za to opowiada przez jakie służby był ścigany, a lista jest długa. Podczas panierowania kurczaka Panowie rozmawiali o książkach, o wydawnictwie i o Waldemarze Pawlaku. Piotr Jegliński mówi Gmyzowi, jakie towarzystwo
i jakiej przyjaźni funkcjonowało w rodzinnej wsi Pierwszego Strażaka III RP.
Parametry:
Wysokość:
220 mm
Szerokość:
154 mm
Długość:
17 mm
Wydawnictwo:
Editions Spotkania
Autor:
Cezary Gmyz
Rok wydania:
2016
Liczba stron:
120
Oprawa:
twarda
Format:
15.5 x 22.5 cm
Numer ISBN:
978-83-7965-132-0
Data premiery:
2016-05-20
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: