Koszyk (0)
Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
🎉 Szybka wysyłka zabawek i ekspresowe e-booki – kupuj wygodnie na Alturio.pl! Chcesz złożyć zamówienie z dostawą do inego kraju UE? Skontaktuj się z nami – chętnie pomożemy!
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



Co nam Gmyz zgotował? Przepisy ze szczyptą...
Symbol:
Dostępność:
Mało
2
szt.
39.63
Zamówienie telefoniczne: 576019971 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu:
24 godziny
Cena przesyłki:
18.99
- Paczkomaty InPost 18.99
- Kurier 19.99
Kod kreskowy:
EAN:
9788379651320
50 osób ze świata polityki
50 rozmów w kuchni - głównie o polityce
Niezwykła książka kucharska, która powstała na podstawie programu telewizyjnego prowadzonego przez Cezarego Gmyza - „Kuchnia polska".
Gmyz zaprosił do swojej kuchni, między innymi: Andrzeja Dudę, Pawła Kukiza, Piotra Jeglińskiego, Johna Godsona, Antoniego Macierewicza, Katarzynę Piekarską, żeby się pokłócić na tematy polityczne, a pogodzić nad talerzem pysznych potraw.
A przepisy - Istny fjużyn: flaczki po warszawsku, babka ziemniaczana, risotto z grzybami, zupa krem ze szparagów, leczo, wołowina po czesku i wiele innych.
Co tu dużo kryć - Czarek był pierwszy. Gdy ja krępowałem sie jeszcze pisać o gotowaniu pod własnym nazwiskiem i w dzienniku „Życie" ukrywałem się pod pseudonimem „Rabarabar", on już śmiało podpisywał serwowane czytelnikom kulinarne felietony - wszystkie z osobiście sprawdzonymi przepisami. Do dziś pamiętam wyborny smak canelloni alla Rossini, których przepis zaczerpnąłem z krynicy kulinarnej wiedzy Cezarego Gmyza.
Potem miałem zaszczyt gotować risotto z borowikami w jego autorskim programie „Kuchnia Polska". Nie przeraził mnie jego image Polaka z nożem w zębach, bo znam od lat jego poczciwość.
Teraz juz każdy będzie mógł gotować z tym protestanckim kacerzem, który w kwestii kuchni pojął cały urok katolickiej wiary: ze dobre gotowanie to miła Bogu sztuka, a nie papistowskie zepsucie.
Piotr Semka
Halibut w sosie z kaparów w wykonaniu Andrzeja Dudy
Andrzej Duda, kulinarny ignorant, jak sam siebie nazwa, podczas krojenia pomidorów opowiada Cezaremu Gmyzowi o tym, jak trafił do polityki i jak został kandydatem w wyborach prezydenckich. Mówi też o swojej pasji - jeździe na nartach. Na pytanie - Co pan robi gdy nie ma śniegu? Andrzej Duda odpowiada - Marzę o tym, że nadejdzie.
Zupa krem z białych szparagów - gotuje Paweł Kukiz
Paweł Kukiz, mistrz w obieraniu szparagów, opowiada Gmyzowi o swoich dwóch „korbach" - policji i jowach. Panowie kłócą się i o szparagi, i o politykę.
Nad gotowym już kremem ze szaragów Gmyz przekonuje Pawłla Kukiza do ordynacji mieszanej.
Pierś kurczęca w sosie czereśniowo wiśniowym w asyście Piotra Jeglińskiego
Piotr Jegliński nieco się w kuchni Gmyza leni, ale za to opowiada przez jakie służby był ścigany, a lista jest długa. Podczas panierowania kurczaka Panowie rozmawiali o książkach, o wydawnictwie i o Waldemarze Pawlaku. Piotr Jegliński mówi Gmyzowi, jakie towarzystwo
i jakiej przyjaźni funkcjonowało w rodzinnej wsi Pierwszego Strażaka III RP.
Wysokość:
220 mm
Szerokość:
154 mm
Długość:
17 mm
Wydawnictwo:
Editions Spotkania
Autor:
Cezary Gmyz
Rok wydania:
2016
Liczba stron:
120
Oprawa:
twarda
Format:
15.5 x 22.5 cm
Numer ISBN:
978-83-7965-132-0
Data premiery:
2016-05-20
-
Polecane
-
Podobne produkty
44.23
30.26
44.43