🎉 Szybka wysyłka zabawek i ekspresowe e-booki – kupuj wygodnie na Alturio.pl! Chcesz złożyć zamówienie z dostawą do inego kraju UE? Skontaktuj się z nami – chętnie pomożemy!

Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna

Dostępność: Mało
79.29
szt.
Zamówienie telefoniczne: 576019971 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
15.99
  • Paczkomaty InPost 15.99
  • Kurier 16.99
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy ? Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
GŁÓWNE ZALETY
? Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
? Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
? Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży ? tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
O KSIŻCE
?Bursztyn i żyto? przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy ? osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami ? są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak ?Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie? została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper ?uchwyciła ona ducha narodu?. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.
?Co za radość? wspaniała kuchnia bałtycka? Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej?.
OLIA HERCULES
?Plastry miodu, kłosy żyta, ruta, tulipany i lilie. Ociężałe, łakome na miód niedźwiedzie. Żywica sosnowa ? złocisty bursztyn, bałtycka piana powoli niknąca w bursztynowym piasku?.
?Biały całun?, Antanas Škema
Parametry:
Wydawnictwo:
APN PROMISE
Autor:
Zak Zuza
Rok wydania:
2021
Liczba stron:
256
Oprawa:
twarda
Numer ISBN:
9788375414486
Data premiery:
2021-05-26
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: